Goran, Samhällsprogrammet Internationell, åk 2

Goran nyMatte. Det simpla ordet på fem bokstäver som får varenda tjej och kille i skolan att tänka     ”Nej tack…”  I alla fall jag.

Jag har aldrig varit den mest ambitiösa eller duktiga när det gäller just detta ämne, och sedan ettan i grundskolan har jag alltid gruvat mig inför ett matteprov. Jag ger dock mitt bästa och försöker, trots att jag kanske inte har pluggat och tror att jag inte kan.
Men som åren har flugit förbi har jag mer eller mindre insett värdet av att kunna matte, och varje gång på en mattelektion har jag lyssnat, tänkt och frågat, för att kunna bli bättre.
Grejen är den att många kollar igenom sin mattebok och tänker ”När ska jag någonsin ha användning för detta?”.  Visst, alla kanske inte kommer att ha användning av funktioner och vissa kanske aldrig  kommer att ha användning av bråk, men jag tycker det är skönt när man väl har börjat plugga på något och lärt sig det. Om någon då frågar te x: ”- Goran! Är   f(x)=2x en proportionalitet?” kan jag säkert säga ”Ajjemän!!”. Då är det ändå mödan värt!
Det är i alla fall en av anledningarna till att jag härdar igenom en 80 minuters lektion med matematik.
Men var kommer matten till användning? För ens egen skull är det ju alltid bra att kunna matte. Det är roligt att utmana sig själv, och får man till det rätt blir det ju ännu roligare! Matte kanske inte är kul, men för dig som går i ettan just nu – du har bara ett eller två år kvar, sen är det över. Det är min motivation.  🙂

Matten kan faktiskt avgöra vad du kommer att kunna jobba med i framtiden. Det är inte lätt att jobba som ingenjör, arkitekt, tekniker, läkare eller ekonom utan matte.

Petter, El- och energiprogrammet åk 1

PetterMatte är roligt när man väl förstår det. Mindre roligt när man inte förstår. Om det är något som känns jättesvårt, men man ändå får till det – då känns det bra! Det är också lättare att förstå matte om man kan sätta det i ett sammanhang som är verkligt och där man faktiskt behöver matten, t ex när man snickrar och skruvar.

Man förstår bättre när man använder matten i praktiken.